Ekonomist Dr. Barış Esen x platformunda yurt dışı çıkış harçlarına ilişkin dikkat çekici bir bilgi paylaştı.
Esen “Yurtdışı çıkış harcının 3 bin TL olması önerisi ile ilgili çalışma ESKİ yeni değil.. Son durumda 1500 TL üzerinde duruluyor.. Ama asıl önemli olan taslakta yer alan yurt dışı çıkış harcına her yıl yeniden değerleme oranında artış önerisi.” dedi.
Esen ayrıca teklife ilişkin şunları kaydetti:
“5597 sayılı Yurt Dışına Çıkış Harcı Hakkında Kanun ile Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarından yurt dışına çıkış başına 50 Türk Lirası harç alınmaktadır. Cumhurbaşkanının bu miktarı üç katına kadar artırma veya sıfıra kadar indirme yetkisi bulunuyor. 18 Mart 2022’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile çıkış başına tahsil edilecek harcın tutarı 150 TL olarak belirlendi. Harcın 15 TL’si TOKİ’ye aktarılırken kalan kısmı genel bütçeye gelir kaydediliyor.
İSTİSNA DURUMLAR
– Çıkış tarihi itibarıyla yurt dışında oturma izni bulunanlar
– 7 yaşını doldurmamış çocuklar, pasavan ve benzeri belgelerle çıkış yapanlar
– Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne kimlik belgesiyle çıkış yapanlar
– Yurt dışına ticari amaçla sefer yapan kara, deniz, hava ve demiryolu toplu taşıma ve yük taşıma araçlarının mürettebatı
Bu kişilerden yurt dışına çıkış harcı alınmamaktadır.
ÖNERİLEN DÜZENLEME
Yurt dışına çıkış yapan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarından çıkış başına alınan harcın 3.000 TL olarak belirlenmesi öneriliyor. Ayrıca, harcın her yıl yeniden değerleme oranında artırılması ve Cumhurbaşkanına verilen yetkinin buna göre düzenlenmesi planlanıyor.
ETKİ ANALİZİ
2023 yılında 8.743.760 kişi yurt dışına harç ödeyerek çıkış yaptı. 2024 yılında aynı sayıda kişinin yurt dışına çıkış yapması varsayımıyla 6 aylık gelir etkisinin 12,5 milyar TL olacağı hesaplanıyor.
Bu yeni düzenleme ile Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının yurt dışına çıkış maliyetlerinde ciddi bir artış öngörülüyor. Yetkililer, bu artışın bütçe gelirlerine olumlu katkı yapacağını belirtiyor.”