Aylardır birçok sosyal medya platformunda ‘karaya oturan bulut’ notuyla paylaşılan görsellerin gerçek olup olmadığı ortaya çıktı. Teyit.org iddiayı inceledi.
Teyit.org incelemesinde, bulutun karaya oturduğu iddiası taşıyan pek çok video ve görüntünün internette yer aldığı tespit edildi. Kusursuza yakın şekillerde görülen bulutların yapay zekayla üretilme ihtimali araştırıldı. Benzer paylaşımların sadece Temmuz 2023’ten beri dolaşımda olması görsellerin yapay zekayla üretildiği ihtimalini artırdığına dikkat çekildi.
Instagram ve TikTok’ta bazı sayfaların paylaşım yaparken, görüntülerin yapay zeka ile oluşturulduğunu belirttiği görüldü. Görsel, yapay zeka tespiti yapan HIVE Moderation isimli sitede test edildi ve “görselin yüzde 99,9 ihtimalle Midjourney isimli yapay zeka aracıyla üretildiği” ortaya çıktı. Freepik adlı stok görüntü sitesinde de “AI, cloud on a mountain” gibi anahtar kelimelerle yapılan aramalarla benzer görseller bulunabiliyor. Bu görsellerin tamamı “stikabp” isimli bir hesap tarafından yapay zeka şeklinde etiketlenerek paylaşılmış.
BİLİMSEL OLARAK MÜMKÜN DEĞİL
Videolarda görüldüğü şekliyle bulutların yeryüzüne inmesi bilimsel olarak da mümkün görünmüyor. Teyit.org incelemesinde verilen bilgilerde konuyla ilgili şu ifadeler yer alıyor: “Bulutların, yani su ve buz parçacıklarının, yeryüzüne bu kadar yakın bir yerde görülebilmesi için yağmur, kar, çiy, don ya da sis şeklinde bir forma sahip olması gerekiyor. Havada gördüğümüz bulutlardaki su ve buz parçacıkları ise, yerçekimi etkisi gözardı edilebilecek kadar küçüktür ve yayılır. Böylece bulut formasyonunda bulunan su ve buz parçacıkları havada süzülüyormuş gibi görünür.”
İnceleme sonucunda, görsellerin gerçeği yansıtmadığı ortaya çıkmış oldu.